Teknik Bilgi Deatyı | Bağlarda Silkmenin Nedenleri
BAĞLARDA SİLKMENİN SEBEPLERİ
Bağlarda, çiçek oluşumundan sonraki tane tutumunda noksanlık olması olayı silkme olarak isimlendirilir. Asmada çiçek oluşum döneminde döllenme olur. Döllenmeyi engelleyici bir olay olduğu zaman tane tutumu azalır, tutumun azlığına ve çokluğuna bağlı olarak az silkti veya çok silkti gibi ifadeler kullanılır.
Bağın her omcası, çiçek oluşum zamanı omcanın gücüne göre besleyebileceği kadar çiçekleri döller, besleyemeyeceği çiçekleri döktürür ve atar. Bunu bağcıların bazıları silkme olarak düşünür. Bu olay döllenmeyen çiçeklerin dökülmesi olayıdır ve çok normal bir olaydır. Bu normal olayın, normalin dışına çıkmaması için, asmanın çiçek açmasına 10-15 gün kala, bağda yapılması gereken kültürel işlemler bitirilmeli asmanın beslenmesi değiştirecek bir olay bağcı tarafından yapılmamalıdır.
Bağın beslenme düzenini bozacak olaylar neler olabilir;
- Çiçek dönemine yakın sulama
- Çiçek dönemine yakın toprak işleme
- Çiçeğe oluşumuna yakın yeşil budama veya uç alma
- Çiçek döneminde sıvı ilaç kullanma gibi
- Bağcının bizzat kendisi tarafından yapılan hatalar silkmeye sebep olabilir.
Bağcı bunları bilmeden uygulama yaparsa silkme olayı oluşur.
Anaç- çeşit uyuşmazlığında silkme;
Çekirdeksiz asma çeşidi ile Lot anacı hem anaç hem çeşit çok kuvvetli geliştiği için silkme olayı gerçekleşebilir ve bu durumda kuvvetli oluşmuş bağda verim düşük olur. Kuvvetli toprak ve sulama da varsa mahsul olması gerekenin çok altında olur.
- Red Globe çeşidi, 41B anacı ile tam uyum gösterir. 1613, 1103 P ile kısmen uyum gösterir. 5BB anacı ile uyumu kötüdür.
- Ege bölgesinin en önemli çeşidi olan çekirdeksiz, Lot anacı hariç diğer anaçlarla uyumludur.
- Çiçek döneminde olacak yağışlar döllenmeye mani olacağı için silkme meydana gelebilmektedir.
- Çiçek döneminde yüksek sıcaklıklar döllenmeyi engeller ve silkme meydana gelir. Aşırı sıcak bölgelerimizde çekirdeksiz asmasının yetirtilmemesinin sebeplerinden biri budur.
- Asmanın çiçek döneminde gelişmesini frenleyememesi de silkmeye sebep olur. Çiçeğe yatma dönemine kadar asmanın iklim şartları nedeniyle durgun ve yavaş gelişmesi, çiçeğe yatma şartların uygun hale gelip tam çiçek döneminde hızlı büyüme devam ederse yine kuvvetli silkme olayı meydana gelir. Çiçek oluşum öncesi bordo bulamacı veya uç alma büyümeyi frenler.
- Bağda yanlış gübreleme yapılmış ise, fosfor ve potasyum noksan, azot fazla geldi ise asma gelişmeye kaçar dane bağlamayı ihmal eder. Gübrelemeyi bilerek doğru olarak yapmak gerekir.
- Bağlarda pronos (mildiyö) hastalığı silkmeye sebep olur. Çiçeğe girerken mutlak suretle mildiyö’ye karşı ilaçlama yapılmalıdır.
- Bağlarda salkım güvesi silkmeye sebep olur. Çiçek oluşum öncesi mutlak ilaçlama yapılmalıdır.
ÇEKİRDEKSİZ BAĞCILIĞINDA ANAÇLARIN SİLKME İLE İLİŞKİSİ
Kök gelişmesi dik ve yarı dik anaçlarda su alımı fazla, beslenme sahası azlığı nedeniyle asma daha fazla gelişmeye eğilimlidir. Aynı şartlarda kökleri yana gelişen anaçlara nazaran silkme özellikleri daha fazladır. Bu anaçlarda doğuşta az olur.
5BB, 41B ve 420A gibi anaçlar kökler daha yüzeysel ve yaygın olduğu için daha geniş, sahadan beslenir ve genel olarak diğer çeşitlere nazaran silkme özelliği daha azdır. 5BB için hiç silkme özelliği yok denebilir. Son zamanda bağcılar 5BB silkiyor diye şikayet ediyorlar. Bu durum meydana gelmiş bir bağ incelendiğinde, hatanın yanlış gübreleme, yanlış sulama yanlış budama ve yanlış terbiye şekli veya pronos (mildiyö) hastalığına yakalanma olduğunu tespit etmek mümkündür.
Bir bağcı 5BB anacının silkmesinden şikayet ediyorsa, diğer anaçlarla hiç netice alamaz. 5BB anacı doğuşu en fazla yaptıran hata yapılmazsa silkmesi hiç olmayan anaçtır.