Teknik Bilgi Deatyı | Aşılı - Aşısız Asma Farkları

SAYIN BAĞCI , 

Bağ kurmadan önce nasıl bir fidanla bağ kuracağına doğru karar vermen gerekir. Yanlış karar ve yanlış fidanla bağ kuracak olursan bağın ya kısa ömürlü veya düşük mahsül veren bir bağ olur.  

Blliyorsunuz iki tip bağcılık vardır. Bunlar ; 

  • Yerli (Akıllı) bağcılık, 

  • Amerikan asma anacı ile kurulmuş aşılı bağcılık. 

 

Yerli (Akıllı) Bağcılık : 

        Üzüm veren omcalardan alınan çeliklerin köklendirilmesi suretiyle kurulan bağlardır. Yerli asmanın toprak altında kalan kısmı, rutubeti bulduğu taktirde her tarafından kök yapabilir. Her yıl boğaz açıp köklerin (üst) kesilmesi gerekir. Aksi halde kökler üstte kalır, sıcağa ve kurağa hassas hale gelir. Bu durum gelişmeyi ve dolayısıyla verimi etkiler. 

        Yerli bağ floksera böceğine dayanıksızdır. Toprakta % 7 oranında KİL varsa mutlak surette AŞILI BAĞCILIK yapmak gerekir. 

        Eskiden toprakta % 50 kum var ise yerli bağcılık yapılabilir, diyorduk Bu kriter yeni bilgilere göre yanlıştır. Organik maddesi yüksek topraklarda % 5 kil varsa bile Aşılı bağ yapmak gerekir. 

        Yerli asma NEMATOT (Çok küçük toprak solucanları) lara çok hassastır. Kumsala kaçan topraklarda nematot bulunur. Bu nedenle de yerli bağ yapmamak gerekir. 

        Yerli bağ kurulmaması gereken toprağa , yerli bağ kurulduğu takdirde , bağ beşinci , altıncı yılından itibaren verimden düşmeye başlar. Bir yıl az , bir yıl normale yakın verir. 10-12 yıldan sonra verim ekonomik olmaktan çıkar. 40 – 50 yıl ürün alınabilecek bir bağ çok erken sökülme durumuna gelir.  

        Kuru üzüm verimi hiçbir zaman dekarda 400 – 500 kg’ı geçmez. Aşılı bağda , bilgili bir bağa hata yapmadığı taktirde dekarda 1.000 kg kuru üzüm alabilir. 

Aşılı Bağcılık ; 

        Aşılı bağcılıkta kullanılan anaçlar, toprak yapısı, topraktaki kireç durumuna bağlı olarak değişiktir. Toprak analizine göre, anacı doğru belirleyip, ona göre fidan sipariş etmek gerekir. Doğru anaçla kurulan bağda hiçbir sorun çıkarmaz.